ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ειρηνική» διατροφή στην κουζίνα του σήμερα και η δράση «Σιωπή και Γαλήνη»
Μια ομάδα ανθρώπων κάθε μήνα συναντιέται, συζητά και προσπαθεί να μεταδώσει, δωρεάν, σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από βιωματικά εργαστήρια την αξία της «ειρηνικής» διατροφής.
Γράφει η Κ. Παπαδοπούλου

Τι είναι όμως η «ειρηνική» διατροφή; Η Μαρία Αγγελή, υπεύθυνη της ομάδας «Σπείρα» εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «πρόκειται για την διατροφή της ζωής που σέβεται όλα τα αισθανόμενα όντα και τους πόρους της γης. Ταυτόχρονα προάγει την υγεία, φυσική, συναισθηματική, νοητική, και ρίχνει φως στα κακώς κείμενα των συμφερόντων. Αποτελεί διατροφή που βασίζεται στην θρέψη του ανθρώπου με τη δύναμη, θεραπευτικές ιδιότητες και πολυχρωμία των φυτών: Δημητριακά, φρούτα, καρποί (φρέσκοι, αποξηραμένοι/ξηροί), όσπρια, σπόροι, λαχανικά, φύλλα, ρίζες, βολβοί. Πρόκειται για διατροφή αγνή, φυτική, πρωτογενή, πλήρη, βιολογική, φρέσκια, αειφορική, μαγειρεμένη με αγάπη, συμπονετική και... ειρηνική, η οποία προσφέρει ένα αστείρευτο εύρος επιλογών στην παρασκευή των γευμάτων, μαγειρεμένων και μη».

   Τα εργαστήρια που διοργανώνονται είναι ανοιχτά σε όλους τους ενήλικες, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, διατροφολόγους, γονείς. Περιλαμβάνουν ενημερωτικά εργαστήρια, εκδηλώσεις, συζητήσεις με προσκεκλημένους γιατρούς, ερευνητές, διατροφολόγους, αθλητές, ακόμη και παιχνίδια ενηλίκων στο πάρκο.

   «Στις συναντήσεις μας οι συμμετέχοντες έρχονται εγγύτερα σε αλήθειες για τη διατροφή, ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, μαθαίνουν για τη σύνδεση της διατροφής με θέματα φυσικής και ψυχικής υγείας και ειδικά με τις αρρώστιες της αφθονίας (του δυτικού κόσμου) όπως καρδιαγγειακά, καρκίνο, διαβήτη, αυτοάνοσα, διερευνούν τη σημασία των αποτοξινώσεων, ενώ έρχονται κοντά σε αλήθειες για τα οικονομικά μεγέθη αναφορικά με την τροφή και διατροφή σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, εξοικειώνονται με καθημερινά μυστικά, πρακτικές συμβουλές, συνδυασμούς τροφών, ιδέες για πολυάσχολους ανθρώπους, οικογένειες», επισημαίνει στο Πρακτορείο η κ. Αγγελή.

   Τονίζει δε ότι «καλούμαστε όλοι να υποστηρίξουμε τα καθαρά, φρέσκα φυτικά προϊόντα, την τοπική αγορά, τις παραδοσιακές ποικιλίες (αφαιρώντας τα μεταλλαγμένα και τα υβρίδια), καλούμαστε όλοι να γίνουμε "τραπεζίτες" σπόρων ντόπιων, παραδοσιακών ποικιλιών για να διατηρήσουμε και προστατεύσουμε τη διατροφική μας αυτάρκεια και εν τέλει κομμάτι της ελευθερίας μας».

   Καλούμαστε να απορρίψουμε τις επεξεργασμένες τροφές, αλλά και να καλλιεργήσουμε κι εμείς, υπογραμμίζει η κ. Αγγελή, όπου έχουμε χώρο ή δημιουργώντας χώρο σε βεράντες, ταράτσες, κτήματα. «Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα με τη δημιουργία αστικών και περιαστικών συνεργατικών λαχανόκηπων», επισημαίνει.

   Η δράση «Σιωπή και Γαλήνη»

   Στις δράσεις της ομάδας περιλαμβάνεται και η «Σιωπή και Γαλήνη».

   Λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα ή λίγη ώρα μόλις τελειώσει, μαθητές κρατούν μερικά λεπτά σιωπής που τους φέρνουν γαλήνη! Όπως διευκρινίζει η κ. Αγγελή «η πρωτοβουλία αυτή προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, διευκολυντές ομάδων παιδιών και εφήβων, γονείς, όσοι έχουν να κάνουν με παιδιά και γενικότερα με ομάδες ανθρώπων, να πραγματοποιούν Στιγμές Σιωπής και Γαλήνης».

   Ήδη, πολλά σχολεία, φορείς και γονείς σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν μικρές και μεγάλες «Στιγμές Σιωπής και Γαλήνης», προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, είτε στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας, είτε στην αρχή και στο τέλος της ημέρας, είτε σε τακτά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα, είτε σε συνδυασμό με κάποια άλλη αφορμή, σποραδικά μέσα στη διάρκεια του έτους.

   Η ώρα της σιωπής δεν καθυστερεί τη μάθηση. Αντίθετα, στρώνει το δρόμο για ευόδωση κάθε νέου πεδίου γνώσης και εμπειρίας για όλες τις ηλικίες, μαζί με αφομοίωση παλαιότερων, δίνοντας χώρο ταυτόχρονα σε δημιουργία, τολμηρή σκέψη, χιούμορ και συνεργασίες μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς το φρένο του φόβου και του στρες.

   Σύμφωνα με την κ. Αγγελή τα οφέλη τέτοιων «διαλειμμάτων» σιωπής έχουν μελετηθεί ενδελεχώς από επαγγελματίες μιας βεντάλιας ειδικοτήτων, αναφορικά με το θετικό μετασχηματισμό του φόβου και της ανασφάλειας, τον προσωπικό αναστοχασμό, την καλλιέργεια συμπόνιας και ενσυναίσθησης, την παύση του εσωτερικού θορύβου, την καλή σχέση με το χρόνο, ειδικά σε αγχογόνες περιόδους, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την ενίσχυση του ενωτικού πνεύματος.

Κάθε εκπαιδευτικός, παιδαγωγός, σχολείο, φορέας έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις δράσεις μέσα από την ιστοσελίδα του φορέα, www.thespiral.gr.

Περισσότερες Ειδήσεις